onsdag 2 november 2016

Söt, liten och bara sexton.


Min väg till kontoret i norra Uppland kantades av hårt regn och var kraftigt beblandat med snöflingor som tydligt indikerade att vintern var i antågande. I de starka strålkastarnas sken, som skar genom det bäcksvarta mörkret som rådde reflekterade snöflingorna som reflexminiatyrer som inte kunde köpas för pengar. Det var vackert och lite hotfullt. Jag sippade av det svarta eleganta kaffet jag fyllt min termomugg med innan jag lämnade mitt Chateu i Burvik. Nu var det bara tre dagar sedan jag tagit nya beslut som ännu en gång på kort tid skulle förändra mitt liv på ett överväldigande sätt. För en gång skull tyckte jag att livet var spännande och ovisst så att det till och med pirrade i magen av förväntan. Det var knappt så jag kunde vänta på tiden som skulle komma.

Det är en spännande tid att vara tonåring, men ändå kanske inte mer spännande än det alltid varit tidigare också. Ordet tonåring kommer ju av att man fyller tretton. Det är första året man är i år som slutar med ton. Det sista året är nitton. Efter det blir man tjugo och har då avslutat sina tonår lika överraskande och plötsligt som de började. Även om vi alla haft en del förväntningar på övergången till tonåren liksom vi har inför övergången från tonåren. När man är precis i mitten av tonåren fyller man sexton år. Då är man söt, liten och bara sexton år eller rynkig, urgammal och nära döden. Det beror bara på om det är de som är äldre eller yngre som står för bedömningen.

När du fyller sexton får du ta körkort i ett antal länder i världen, medan du i andra inte ens får övningsköra. I de flesta länder får du ta flera olika typer av vuxenjobb, men ännu inte alla eftersom det är få eller inget land som du legalt ännu är vuxen, även om du längre inte är ett barn. Du har också valet att inte gå i de obligatoriska skolorna eftersom de ersatt med frivilliga, även om du kanske inte förstår att även de på något sätt är obligatoriska om du ska kunna ta den plats du förtjänar i samhället.

När du fyller sexton får du i några länder köpa tobak, medan det antingen inte funkar alls i andra länder medan det finns länder helt utan restriktioner. Du kan bli byxmyndig i vissa länder just detta år även om vi i Sverige valt femton som gräns för just det. I några länder kan du gifta dig lagligt bara föräldrarna ger ok medan något land kan du skippa att fråga om lov och göra som du vill. När du fyller sexton tenderar du att göra som du vill. Vi som finns omkring kan råda dig. Vi kan stödja dig. Men också fortfarande lägga in vårt veto även om vi inte längre kan bestämma allt. Det är kanske det viktigaste med att fylla sexton. Att få bestämma mer. Att få planera sitt liv mer. Att bli hörd och lyssnad på istället för att bli instruerad. Det händer när du växer och sakta men säkert drar på dig din vuxenkostym. Eller i alla fall provar delar av den.

När du fyller sexton får du rösta i vissa länder medan du kan rycka in och göra din militärtjänst i andra. På några platser på jorden kan du själv besluta om du vill donera ditt blod medan du fritt kan köpa alkohol på andra. Tyvärr finns det ännu länder i världen som är så fattiga och har en så kort estimerad livslängd så att du som sextonåring borde ha två till tre barn men knappast någon förälder längre. Allt för att du ska kunna dö innan trettio fyllda år med barn stora nog att skaffa sina egna barn. Livet som sexton ter sig väldigt olika i olika delar av världen.

I staterna på andra sidan atlanten firar man speciellt när flickorna fyller sexton år, även om det på senare tid även börjat firas för pojkar också. Då klär man upp sig megamax och har ett rejält partaj antingen hemma eller i någon hyrd lokal. Där har man fullt ös med inhyrda musiker eller discjokeys. Och givetvis en massa jämnåriga kompisar. Det största med hela firandet är Sweet Little Sixteen ceremonin när man tänder sjutton ljus.

Det första ljuset symboliserar föräldrarna.
Det andra symboliserar syskonen eller far- och morföräldrar.
Det tredje till det sjätte ljuset symboliserar alla övriga familjemedlemmar.
Det sjunde till det fjortonde ljuset symboliserar alla vänner.
Det femtonde ljuset symboliserar sin eller sina bästisar.
Det sextonde ljuset symboliserar sin hjärtevän.
Och det sjuttonde och sista ljuset symboliserar framtiden eller rättare sagt lycka till på färden till att bli vuxen och leva i den värld som fortfarande kanske inte är den enklaste att hålla sig lycklig och glad i. Vi känner ju alla till det hemska ordspråket:
Life sucks and then you die.

Det skulle kunna bli ett liv med ständig lycka, men oavsett det så slutar ordspråket ändå med de deppiga orden: …..and then you die. Det gäller alla till och med dig som fyller sexton tjugo hundra sexton. Grattis till dig som är söt, liten och bara sexton år.


Jonny Siikavaara (du når mig på jonny@siikavaara.se).
Visar vägen, helst utan att vara i vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar