lördag 26 december 2015

Antijantelagen.



Nu gjorde han det igen. Han klev upp klockan fem och drog igång kaffebryggaren, som i sin tur slängde ur sig sina aromatiska tentakler som naturligtvis lockade ut mig från drömmarnas värld. Det var inget som gjorde mig missnöjd alls. Jag tycker ju det är precis lika skönt att stiga upp på morgonen, som det är att låta världen av drömmar suga in mig på kvällen. Med sinnet totalt fokuserat på det svarta och förhoppningsvis starka kaffet gick jag med vingliga ben, som ännu inte riktigt vaknat, nerför trappan mot bryggaren som väntade på mig. Jag var nästan vaken när jag hällde upp den svarta, rykande drycken.

Det finns saker i livet eller rättare sagt livsfilosofier som luktar illa av både missunnsamhet och girighet. Jantelagen är en av många livsfilosofier som alltför många har i livet, men som egentligen suger musten ur, trycker ner och håller människorna på plats. Istället för att låta Jantelagen regera oemotsagd borde vi ersätta den med en antijantelag, som ger fler leenden, större utveckling och hjälper till att producera lyckligare människor.


Du ska verkligen både tro och veta att du inte bara är något utan till och med att du är viktig. Om inte du känner att du har rätten på din sida att ta den plats du behöver kommer inte vi i vårt samhälle att kunna utvecklas på det rätta sättet. Om inte du både vet och tror det, vem gör det då?


Du ska verkligen både tro och veta att du är lika god som alla andra och alla andra lika goda som du. Självklart behöver du aldrig vara förmer än någon annan men du behöver utveckla din självkänsla till den höga nivå som du har potential till. Hur ska du annars kunna hjälpa andra att ta fram det bästa av det som bor inom dem?


Du ska verkligen både tro och veta att du är lika klok som andra, ibland klokare. Vi människor har i generationer försökt mäta och värdera intelligens och vishet. Alla försök att mäta och värdera något skapar ofta någon slags förenkling av den verkliga världen. Att mäta intelligens och vishet är definitivt ett område där detta är nästintill en omöjlig uppgift att göra, utan att bortse från det som är verkligt. Du kanske är en fena med siffror? Eller har ett unikt gehör för musikens ljuva toner? Kanske det är så att du kan trolla fram något vackert med en enkel blyertspenna och ett vitt papper? Eller så kanske du ha oanade och kanske outforskade sociala förmågor? Alla våra egenskaper utgår från hjärnan och vår intelligens, även om vi själv inte har så lätt att förstå det. Vi ser ofta vishet hos andra men inte i oss själva, eftersom det är så att det vi inte kan är nästintill omöjligt medan det vi kan inte är märkvärdigt och kanske inte ens värt något.


Du ska verkligen både tro och veta att du är lika bra som andra. Det är både bekvämt och enkelt att säga att du inte kan, om någon begär att du ska göra något du ännu inte gjort i ditt liv. Men faktum är att om vi inte försöker göra saker vi inte gjort tidigare lär vi oss aldrig nya saker. Practice makes perfect eller övning ger färdighet på svenska. Om du alltid väljer att försöka och alltid försöker göra ditt bästa, förstår du att du är minst lika bra som andra. Det är också bara då du verkligen kan uppskatta dem som är bättre och hjälpa de som behöver lära sig mer. Det kommer alltid att finnas dagar du är den som vet mest. Det är de dagar du ska vara ditt mest generösa jag och lära andra det du redan vet. Den kunskap som delas växer alltid.


Du är unik. De flesta människor gör sitt yttersta för att vara normala men inser förr eller senare att de är helt unika. Det är olikheten som skapar styrkan i alla grupper och team. Det är olikheten som är det vackra. När du vet det, vet du att du inte är förmer än andra, trots att du är helt enastående unik.


Det finns alldeles för många som gråter över sina ynkliga olyckliga liv, men det är inte förrän du kan skratta åt dig själv och din värld, du verkligen kan bli befriad och se världen omkring helt klart.


Du tror säkert att du är den enda som fortfarande söker efter lyckan och det ljuva livet, men inget är mer fel. Alla människor du möter söker alltid efter lyckan och det ljuva livet. Den dagen du väljer att berätta för dem du möter att du tycker om dem och att du bryr dig om dem, är dagen du väljer en väg där du allt oftare kommer att mötas av människor som väljer att berätta för dig att de tycker om dig och bryr sig om dig.
Det är först då du vet att många bryr sig om dig. Tycker om dig.



Jonny Siikavaara (du når mig på jonny@siikavaara.se).
Visar vägen, helst utan att vara i vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar