måndag 25 januari 2016

Var rädd om dina vänner.



Vi människor drömmer ständigt och jämt om den snabba fixen som ska göra vår golfsving helt perfekt eller danssteget lite mera rytmiskt. När vi funderar över att göra något som ska göra morgondagen lite lyckligare och lite bättre, försöker vi antingen köpa något nytt eller göra något nytt eller spännande. Ibland kanske vi skaffar oss en ny bostad eller ytterligare en, bara för att ge livet en chans genom förnyelse och ökad flexibilitet. När vi känner oss låga och lite ledsna smyger vi i oss vitaminer och mineraler eller något annat helgagörande, som vi sett i någon reklam eller hört om på stan. Så är det jämt. Det måste finnas en snabb-fix för allt.

När unga människor i de sena tonåren intervjuas av någon som vill få kläm på deras drömmar om hur de når ett lyckligt och långt liv, berättar en stor majoritet om att de ska bli rika, berömda eller satsa på en framgångsrik karriär, som ger dem medlen och tillfällen att leva lyckligt och förhoppningsvis länge.

En amerikansk studie om människans goda liv startade nittonhundra trettioåtta och har pågått sedan dess. Helt otroligt! Vid starten var det knappt ett tusen män som valdes ut för denna. Hälften kom från Bostons slumkvarter. Det var män utan några andra större framtidsutsikter än att leva. Den andra halvan kom från Harvard. Det var män ämnade att förändra världen. De vägdes in. Intervjuades på djupet och tvärsan. Genomgick medicinska djupgående undersökningar. Åttio procent av dessa män hade något av dessa tre mål i livet. Rik, berömd eller var dedikerad till sin kommande karriär. Allt för att kunna få en chans att få ta del av den lycka som livet borde ge till alla.

Under varje år sedan studien startade har dessa män intervjuats och undersökts. Hur mår de? Hur såg de på livet? Var de lyckliga? Även deras livskamrater intervjuades och filmades ihop med sina män. Efter ett tiotal år började männen från Boston att fråga vad som kunde vara så intressant med deras liv, så de måste vara med på detta varje år? Männen från Harvard har tydligen inte någonsin ställt den frågan. Inte än i alla fall.

Idag lever dryga sextio av dessa män. De är över nittio år gamla de som fortfarande hankar sig fram. Frågan är om det är dessa sextio som var de rikaste, de mest berömda eller de som satsat hårdast på sin karriär? Var det den större delen av männen som kom från Harvard? Svaret från studien är både tydligt och självklart. De är inte de rikaste, de mest berömda eller de som satsat mest på sin karriär. Dessa sextio män är de som levt det lyckligaste livet. Det lyckligaste livet handlar heller inte om att äta bäst, motionera mest eller göra andra hälsosamma aktiviteter. Det lyckligaste livet handlar om det långsamma och aldrig upphörande processen att skapa och förädla relationer med andra människor. Om att bygga nätverk.

Studien visar tydligt att de män som omgett sig med många vänner, sköna hemförhållanden har otvetydigt varit lyckligare och därmed friskare och starkare. Det var också de som levt längst. Den visar lika tydligt att de män som tillbringat sitt liv ensamma eller i tvetydiga förhållanden både insjuknat oftare och varje gång med större konsekvenser. De som fått för lite av den lycka vi alla behöver. Livet gör helt enkelt ondare och är mycket svartare om vi människor är ensamma. Enligt de som lett studien kan man tydligt se detta redan i tidiga skeden. Där lyckan saknas kommer ohälsa och elände oftare att hälsa på.

Även om det aldrig tidigare genomförts studier som varat i sjuttiofem år som denna, så har vi människor alltid innerst inne vetat den verkliga sanningen om hur man lever ett lyckligt liv. Ett lyckligt liv skapas av de relationer som vi bygger upp och underhåller i livet. Ett lyckligt liv ger oss både ett stort leende och en god hälsa. Det finns som vanligt ingen snabb-fix för något alls.


Vill du vara lycklig så måste du vara rädd om dina vänner där ute.  


Jonny Siikavaara (du når mig på jonny@siikavaara.se).
Visar vägen, helst utan att vara i vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar